content image
content image

Zorgplanspecialist
Dolderseweg 148A
3734BL Den Dolder

0636101048
training@zorgvoorkennis.nl

Waarom de methode Mikzo?

Zorgorganisaties kunnen blijven werken met het zorgleefplan of zij kunnen kiezen voor het werken met het Mikzo. In het artikel 'Vooruit naar de bedoeling' leest u wat de plussen zijn van deze methodiek.

Medewerkers bij organisaties geven aan dat het Mikzo het werken voor iedereen prettiger maakt. Multidisciplinair werken gaat vanzelf, rapporteren is makkelijk en het zorgplan past op een A4. Het Mikzo-plan komt direct mee vanuit de thuiszorg naar intramuraal. Eigen opties zoals een zorgkaart of WMO-doelen zijn goed mogelijk.

Of toch Omaha?

Het is natuurlijk ook mogelijk om te blijven werken met Omaha System. Sinds 2015 heeft ZorgvoorKennis trainingen met deze methode in het pakket. Vooral in de thuiszorg wordt deze methode veel ingezet.

Wie werken er al met het Mikzo?

Attent zorg en behandeling in de Steeg, Aumazorg in Lelystad, Bloemendael in Baarn, Carinova in Deventer, De Groenendaal in IJsselmuiden, De Rijnhoven in Harmelen, De Wijngaerd in Made, Derkshoes in Westerbork, Florence in Rijswijk, Het Spectrum in Dordrecht, Huize Winterdijk in Gouda, Magentazorg in Heerhugowaard, Mennistenerf in Zaandam, Respect Zorg in Den Haag, Riwis in Apeldoorn, Valkenhof in Valkenswaard, Vilente in Oosterbeek, Vredewold in Leek, Welstee in Ootmarsum, ZINN in Haren, Zonnehuisgroep Amstelland in Amstelveen, Zonnehuis in Vlaardingen, Zorggroep Noorderboog in Meppel, Zorggroep Noord West Veluwe in Harderwijk.

Mikzo ondersteunt het verpleegkundig proces

Verzekeraars laten de keuze van een passende methodiek aan de zorgaanbieder. De wijkverpleegkundige stelt - conform normenkader en afspraken met de beroepsvereniging V&VN -  op basis van het verpleegkundig proces en klinisch redeneren de zorgbehoefte vast. Dit doet de verpleegkundige objectief met eenheid van taal, een methodiek ondersteunt de wijkverpleegkundige hierbij. Het is aan de zorgaanbieder om een passende methode te gebruiken die aansluit bij de visie van de organisatie. Verzekeraars vinden het belangrijk dat het gebruikte systeem het verpleegkundig proces goed ondersteunt. De zorgmedewerkers dienen goed met het systeem te kunnen werken en dit als ondersteunend te ervaren bij het uitoefenen van het vak, conform de afspraken met V&VN.

In de methodiek van het Mikzo staan het werken met de PES, Smart-doelen en rapporteren met SOEP centraal.